Επιτομή:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η μυϊκή κόπωση, που ορίζεται ως οξεία εξασθένηση της ικανότητας παραγωγής μέγιστης δύναμης, ανεξάρτητα από το εάν η ίδια η εργασία μπορεί ακόμα να διεξαχθεί με επιτυχία, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις μηχανικές ιδιότητες του μυός και το ιδιοδεκτικό σύστημα που απαιτείται για τη σταθερότητα της στάσης. Έχει παρατηρηθεί ότι η ισορροπία του σώματος διαταράσσεται όταν η δυσκολία της δοκιμασίας αυξάνεται, για παράδειγμα, μειώνοντας την ανταπόκριση από ένα ή περισσότερα αισθητήρια συστήματα ή μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του νευρομυϊκού συστήματος με κόπωση. Η κόπωση των μυών της ποδοκνημικής άρθρωσης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αστάθεια, παρόμοια με και χωρίς όραση, ανεξάρτητα από την στάση του σώματος.
ΣΚΟΠΟΣ: Η έρευνα που διεξήχθη είχε σκοπό να εξετάσει την επίδραση της κόπωσης στην ισορροπιστική ικανότητα και στη βραχυπρόθεσμη νευρομυϊκή απόδοση σε άτομα με ή χωρίς ιστορικό συνδεσμικού τραυματισμού στην ποδοκνημική άρθρωση.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα που μελετήθηκε αποτελούνταν από 34 ενήλικες (15 άνδρες+19 γυναίκες). Το δείγμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες. Την ομάδα ελέγχου (5 άνδρες+6 γυναίκες), την ομάδα με τα μονοποδικά διαστρέμματα (3 άνδρες+9 γυναίκες) και την ομάδα με τα διποδικά διαστρέμματα (7 άνδρες+4 γυναίκες). Πραγματοποιήθηκε λήψη ιστορικού, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αξιολόγηση της ισορροπίας (single leg balance, ανοικτά και κλειστά μάτια) μέσω του δυναμοδάπεδου, αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης απόδοσης με επιτόπια άλματα με τη χρήση ηλεκτρονικού τάπητα και καταγραφή της μέγιστης απόδοσης των μυών της ποδοκνημικής άρθρωσης σε όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια συνθήκη κόπωσης των μυών της ποδοκνημικής άρθρωσης με την χρήση μιας λειτουργικής δοκιμασίας (Square-hop test) έως την εξάντληση και έπειτα επαναλήφθηκαν οι αρχικές συνθήκες αξιολόγησης ισορροπίας και νευρομυϊκής απόδοσης. Στο τελικό στάδιο έγινε η εξαγωγή, η οργάνωση και η ανάλυση των δεδομένων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ύστερα από στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι στο σύνολο των δοκιμαζόμενων η κόπωση επέδρασε αρνητικά στην μετατόπιση του ποδιού στήριξης κατά την μονοποδική ισορροπία στο δυναμοδάπεδο, ειδικά στον προσθιοπίσθιο άξονα Υ που επηρεάζεται περισσότερο από τα άτομα σε συνδεσμικό τραυματισμό, με στατιστικά σημαντική διαφορά p=0.002. Στην ισορροπιστική ικανότητα με κλειστά μάτια η επίδραση της κόπωσης ήταν καθοριστική σε όλες τις ομάδες, με την μεγαλύτερη ελάττωση χρόνου διατήρησης της στάσης να σημειώνεται στα άτομα με διποδικά διαστρέμματα στα επικρατούντα προς την πάθηση άκρα, με 55% μείωση χρόνου μετά την κόπωση και στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση p=0.000. Η κόπωση επέφερε μείωση στην βραχυπρόθεσμη απόδοση σε όλες τις ομάδες, με τις μεγαλύτερες διαφορές στο ύψος του άλματος να παρατηρούνται στην δοκιμασία του μονοποδικού άλματος (p≤0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν ότι ο νέος τρόπος πρόκλησης μυϊκής κόπωσης με την προσαρμοσμένη λειτουργική δοκιμασία Square Hop test προτείνεται σαν εναλλακτικός, έγκυρος και λειτουργικός τρόπος πρόκλησης κόπωσης στους μύες που ευθύνονται για την σταθερότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης. Η επίδραση της κόπωσης στην ισορροπιστική ικανότητα και στην βραχυπρόθεσμη απόδοση ήταν καθοριστική σε όλους τους δοκιμαζόμενους, ανεξαρτήτου ομάδας.