Επιτομή:
Εισαγωγή: Η εμπειρία των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ασθενών και είναι αποτέλεσμα της νόσου ή των θεραπειών της. Η ψυχολογική δυσκολία και η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο επηρεάζονται από την αντιλαμβανόμενη ζωή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα για να μην αισθάνονται ψυχολογική κατάπτωση και βοηθηθούν να προσαρμοστούν στην κατάσταση.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποσκοπούσε στη διερεύνηση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα διερευνάται η σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Υλικό και Μέθοδος: Για τη βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα άρθρα τα οποία εντοπίστηκαν σε μηχανές αναζήτησης όπως είναι το Pubmed και το Google Scholar ενώ στο ερευνητικό μέρος χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο MOS 36-Item Short-Form Health Survey (SF-36) προκειμένου να συλλεχθούν απαντήσεις σχετικά με την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρήθηκε ότι το 94,9% των γυναικών περιορίζεται στις έντονες δραστηριότητες. Το 88,1% των γυναικών δεν έχουν αναλογιστεί πόσο χρόνο ξόδεψαν στη δουλειά η σε άλλες δραστηριότητες. Σχετικά με την υγεία του δείγματος παρατηρήθηκε ότι το 64,5% των γυναικών απάντησαν ότι δεν αρρωσταίνουν πιο εύκολα από τους άλλους ανθρώπους ενώ το 71,7% των γυναικών απάντησαν πως δεν νιώθουν ότι η υγεία τους έχει χειροτερέψει