Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τις μετρήσεις αντιστάσεων γείωσης σε πειραματικές εγκαταστάσεις. Γείωση είναι η ένωση ενός σημείου ενός κυκλώματος ή ενός ξένου προς το κύκλωμα μεταλλικού αντικειμένου, με μια εγκατάσταση γείωσης. Εγκατάσταση γείωσης είναι ένα ή περισσότερα συνδεδεμένα ηλεκτρόδια γείωσης, τα οποία εξασφαλίζουν την απευθείας σύνδεση με τη γη.
Σκοπός της γείωσης είναι να κάνει δυνατή την εκφόρτιση ρευμάτων προερχόμενων από σφάλμα ή από πλήγμα κεραυνού διαμέσου των ηλεκτροδίων γείωσης, τα οποία βρίσκονται θαμμένα στην γη, προστατεύοντας έτσι τον εξοπλισμό αλλά και τα άτομα που βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην περιοχή. Αποτελεί απαραίτητο τμήμα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους αλλά και τη ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ισχύος. Για να ισχύουν τα παραπάνω η αντίσταση γείωσης πρέπει να είναι πολύ μικρή. Αυτές οι μικρές τιμές ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτές.
Στην εν λόγω πτυχιακή εργασία στο κομμάτι της διεξαγωγής της πειραματικής διαδικασίας κάναμε τις εξής ενέργειες. Προβήκαμε στην τοποθέτηση ενός ηλεκτροδίου γείωσης στο χώρο του πανεπιστημίου Πατρών όπου υπήρχαν και άλλα ηλεκτρόδια γείωσης και πήραμε πλήθος μετρήσεων των αντιστάσεων με σκοπό την μελέτη συμπεριφοράς διαφόρων βελτιωτικών υλικών γείωσης σε συνάρτηση με τον χρόνο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Γίνεται περιγράφή της διεξαγωγής του πειράματος και έπειτα γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων με χρήση διαγραμμάτων.
Στο τέλος καταλήγουμε σε συμπεράσματα και γίνονται κάποιες προτάσεις. Στα λοιπά κεφάλαια αναφέρονται και αναλύονται ορολογίες, τα είδη των ηλεκτροδίων γείωσης, περιγράφονται έννοιες και ορισμοί των αντιστάσεων καθώς και τα είδη των βελτιωτικών υλικών γειώσεων.
Τέλος, η πτυχιακή εργασία ολοκληρώνεται με το Παράρτημα, στο οποίο δίνονται αναλυτικά οι πίνακες με τα μετεωρολογικά δεδομένα την περίοδο που πάρθηκαν οι μετρήσεις.