dc.description.abstract |
Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2009, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, αναφορικά με την απόκτηση και διατήρηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί στις Ελληνικές Τράπεζες, έχουν αλλάξει ριζικά τον Τραπεζικό κλάδο και έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Πολλά κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου έχουν αφαιρεθεί, ενώ έχουν συντελεστεί αλλαγές και στα συστήματα αμοιβών και παρακίνησης των τραπεζικών υπαλλήλων.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει την μετεξέλιξη του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά τη δεκαετία 2007-2017, όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αυτή. Επιπρόσθετα, θα παρατεθούν αναλυτικά στοιχεία για τις Τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού κάθε τράπεζας καθώς και για τις πολιτικές παρακίνησης που εφαρμόζουν και δημοσιεύουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους.
Επίσης, θα παρουσιαστούν οι βασικές θεωρίες παρακίνησης των εργαζομένων, οι οποίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα δομηθεί το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Κύριος στόχος της εμπειρικής διερεύνησης, είναι να καταγράψει τις απόψεις των τραπεζικών υπαλλήλων στην περιοχή της Πάτρας, σχετικά με την παρακίνηση και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και βελτιωτικές προτάσεις. |
el |