Επιτομή:
Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από δυο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό.
Το θεωρητικό μέρος περιέχει δυο σύντομα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την συστηματική ταξινόμηση και περιγραφή του φυτού την καταγωγή με το ιστορικό, την γεωγραφική εξάπλωση μια μικρή περιγραφή της ανάπτυξη φυτού της ρόκας την καλλιέργεια την προετοιμασία εδάφους την λίπανση την σπορά την άρδευση την συγκομιδή τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τις χρήσεις την θρεπτική αξία. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα υπόστρωμα ανάπτυξης στα ανόργανα και οργανικά υλικά την ζωική κοπριά την επεξεργασμένη κοπριά και τα εδαφικά μείγματα.
Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζεται η καλλιέργεια ρόκας (Eruca sativa) στο θερμοκήπιο με προσθήκη εδαφοβελτιωτικών υλικών. Το φυτό ρόκα είναι δημοφιλές λαχανικό και έχει χρησιμοποιηθεί στην διατροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες. Από τους σπόρους του φυτού, λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό λάδι και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική. Μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης δυο ειδών κοπριάς αγροτικών ζώων στο έδαφος στα ποσοτικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης φυτών εαρινής θερμοκηπιακής καλλιέργειας ρόκας (Eruca sativa Mill., cv. Rucola coltivata της Εταιρίας GeoStore, Ελλάδα). Τα πειράματα διεξήχθησαν σε φυτοδοχεία χωρητικότητας δύο λίτρων (2l) που περιείχαν: (α) έδαφος (μάρτυρας) (β) έδαφος με προσθήκη 2%, 5% κοπριάς αλόγου (γ) έδαφος με προσθήκη 2%, 5% κοπριάς προβάτου. Στα φυτοδοχεία σπάρθηκαν 10-12 σπόροι που μετά την έκπτυξη των φυτών πραγματοποιήθηκε αραίωμα με τέσσερα σπορόφυτα ανά φυτοδοχείο. Οι μετρήσεις των ποσοτικών χαρακτηριστικών γίνονταν ανά δεκαήμερο.
Η προσθήκη 2% κοπριά προβάτου στο εδαφικό υπόστρωμα αύξησε το ύψος των φυτών της ρόκας καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο σε σύγκριση τόσο με τα υποστρώματα των άλλων ζωικών κοπριών (5% κοπριά προβάτου 2% και 5% κοπριά αλόγου) όσο και σε σύγκριση με το εδαφικό υπόστρωμα του μάρτυρα. Η προσθήκη 2% κοπριά προβάτου στο εδαφικό υπόστρωμα αύξησε το ύψος των φυτών της ρόκας το μήκος του υπέργειου τμήματος των φυτών, τα μήκη των τεσσάρων πρώτων φύλλων, το μήκος των ριζών, το βάρος των φύλλων σε σύγκριση τόσο με τα υποστρώματα των άλλων ζωικών κοπριών όσο και σε σύγκριση με το εδαφικό υπόστρωμα του μάρτυρα. Η κοπριά προβάτου αύξησε σημαντικά τα ποσοτικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης φυτών θερμοκηπιακής καλλιέργειας ρόκας σε σχέση με την κοπριά αλόγου και του μάρτυρα.