Επιτομή:
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξετάσει τα αποτελέσματα εφαρμογής τριών διαφορετικών γωνιών (30ο , 60ο ,90ο) των τεχνικών Ergon Technique στην άνω μοίρα του τραπεζοειδούς σε υγιείς και σε άτομα με αυχενικό πόνο. Ως απόδειξη της αύξησης της θερμοκρασίας στο τμήμα του τραπεζοειδούς που έγινε η παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε η αντίθετη πλευρά της οποίας η θερμοκρασία παρέμενε σταθερή κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα, φοιτητές του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας, συγγενείς και φίλοι. Στους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν 3 συνεδρίες, όπου έγινε εφαρμογή τεχνικής Ergon® αρχικά με γωνία 30ο μοιρών, στην δεύτερη συνεδρία 60ο και στην τρίτη με 90ο και όλες με διάρκεια 10 λεπτών. Η θερμοκρασία του δέρματος στην άνω μοίρα τραπεζοειδούς μετρήθηκε με θερμόμετρο υπερύθρων πριν την θεραπεία και κάθε ένα λεπτό μετά τη θεραπεία . Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκε το αντίθετο τμήμα του τραπεζοειδούς, το οποίο δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση. Στην ομάδα ελέγχου οι μετρήσεις της θερμοκρασίας των σημείων γίνονταν πριν την θεραπεία και ανά πέντε λεπτά μετά το τέλος της θεραπείας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Κι οι τρεις γωνίες εφαρμογής των τεχνικών οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και παραμονής της αύξησης θερμοκρασίας. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι γωνίες εφαρμογής 30ο οδήγησαν σε σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης της επιφανειακής θερμοκρασίας συγκριτικά με τη γωνία εφαρμογής 60ο αλλά όχι συγκριτικά με την γωνία εφαρμογής 90ο . Επιπλέον δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στις εφαρμογές 60ο και 90ο στις δύο υπό-ομάδες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αποδεικνύουν ότι οι τεχνικές Ergon Technique επιφέρουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και διατήρηση αυτής της αυξημένης θερμοκρασίας. Κρίνεται απαραίτητη η περεταίρω έρευνα και μελέτη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας κι επιβεβαίωσης της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων αλλά και τη διασφάλιση σταθερών συμπερασμάτων.