Επιτομή:
Στην παρούσα εργασία θα αναλύσουμε το κόνσεπτ των Κοινόχρηστων Οδών, θα δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, θα προσπαθήσουμε να δούμε με αντικειμενική ματιά την κριτική που ασκείται σε αυτές και τους λόγους πίσω από αυτήν. Τέλος θα κάνουμε μια γενναία προσπάθεια στο αν θα μπορούσε ένα τέτοιο κόνσεπτ να λειτουργήσει στην χώρα μας. Σε μια χώρα πρώτη στα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επίσης σε πολλές περιπτώσεις η επικίνδυνη και αφελής οδήγηση θεωρείται ανωτερότητα.
Αναλυτικότερα στο πρώτο κεφάλαιο θα αναλύσουμε τις βασικές παραμέτρους των κοινόχρηστων αστικών οδών, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στους λόγους και τις ανάγκες πίσω από την ανάπτυξη αυτής της ιδέας, θα γνωρίσουμε τα κύρια χαρακτηριστικά της καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους που αυτή αναπτύσσεται.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα δούμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μιας τέτοιας ιδέας, η οποία αμφισβητεί με πολλούς τρόπους, τις μεθόδους που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα στον αστικό συγκοινωνιακό σχεδιασμό. Φυσικά κάτι τόσο διαφορετικό απ΄ό,τι μέχρι τώρα γνωρίζαμε δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να του ασκηθεί κριτική από ειδικούς και μη.
Στο τρίτο κεφάλαιο θα δούμε τους τρόπους που έχει αναπτυχθεί σε διαφορετικές χώρες τις Δυτικής Ευρώπης, με νοοτροπίες πολύ διαφορετικές από τις δικές μας.
Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάσουμε εάν αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα, και τι τροποποιήσεις θα χρειαζόταν ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στην ελληνική πραγματικότητα.