Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης διαφορετικών δόσεων τριών εντομοπαθογόνων νηματωδών στη θνησιμότητα των προνυμφών του κολεοπτέρου Trogoderma granarium επί ενός είδους σπόρων δημητριακών, του σκληρού σίτου.
Η μελέτη αυτή καταγράφει και αναδεικνύει τους εντομοπαθογόνους νηματώδεις ως σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης και περιορισμού του πληθυσμού του κολεοπτέρου T. granarium και γενικότερα των εντομολογικών εχθρών αποθηκευμένων προϊόντων σιτηρών. Η δράση αυτή των νηματωδών εντάσσεται στους τρόπους εφαρμοσμένης βιολογικής καταπολέμησης των εντομολογικών εχθρών αποθηκευμένων προϊόντων σιτηρών ώστε να μειωθεί η εντατική χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και οι επιπτώσεις αυτών.
Στο πείραμα που θα περιγραφεί παρακάτω χρησιμοποιήθηκαν οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις Steinernema feltiae (Nematoda: Steinernematidae), Steinernema carpocapsae (Nematoda: Steinernematidae), Heterorhabditis bacteriophora (Nematoda: Heterorhabdidae). Η συγκεκριμένη εργασία προσβλέπει στο να δώσει πιθανές λύσεις σε μια νέα προοπτική για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου στα αποθηκευμένα προϊόντα ενώ θα είναι χρήσιμο βοήθημα για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρει όλα τα θεωρητικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά, τη μορφολογία και το βιολογικό κύκλο των εντομοπαθογόνων νηματωδών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα καθώς και πληροφορίες για το κολεόπτερο Trogoderma granarium. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται όλα τα στοιχεία του πειράματος που έχει να κάνει με το ποσοστό θνησιμότητας των προνυμφών του εντόμου T. granarium.
Η μελέτη εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Φυτοπροστασίας - Φαρμακολογίας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Με την περάτωση της παρούσας πτυχιακής διατριβής θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την επιβλέπουσα και εισηγήτρια της εργασίας, Δρα Καραναστάση Ειρήνη, Καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, καθώς παραχώρησε το γραφείο και το εργαστήριο της για την διεξαγωγή της πτυχιακής εργασίας.