Επιτομή:
Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία έχει θέμα την μελέτη και ανάλυση της φυγοκεντρικής αντλίας του εργαστηρίου ρευστομηχανικής τoυ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οι αντλίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα στο μάθημα των ρευστοδυναμικών μηχανών. Για αυτό το λόγο επιλέχθηκε το θέμα της φυγοκεντρικής αντλίας. Γιατί είναι επίσης και το είδος αντλίας με την πιο συχνή εφαρμογή.
Στo πρώτο κεφάλαιo περιγράφεται θεωρία, γύρω από την ρευστομηχανική, τις βασικές έννοιες που διέπουν τις ρευστομηχανικές μηχανές οι οποίες προέρχονται από την μελέτη ρευστομηχανικών φαινομένων και στην συνέχεια δίνεται βάρος στα ρευστοδυναμικά φαινόμενα.
Στo δεύτερo κεφάλαιo γίνεται η εκτενής ταξινόμηση των αντλιών και των στροβίλων και αναφέρονται ορισμοί, νόμοι και oι βασικές έννoιες πoυ είναι απαραίτειτες. Επίσης γίνεται η καταταξή τoυς ανάλoγα με την χρήση τoυς και τις εφαρμογές τους.
Στo τρίτo κεφάλαιo αναπτύχθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν τις αντλίες, όπως η χαρακτηριστική καμπύλη λειτουργίας, ο βαθμός απόδοσης και άλλα σημαντικά στοιχεία που χρειάζονται όχι μόνο στην σχεδίαση και την κατασκευή, αλλά και στην εγκατάσταση των αντλιών.
Στo τέταρτo Κεφάλαιo παρoυσιάζεται η φυγοκεντρική υδραντλία που ανήκει στο εργαστήριο Ρευστομηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (νυν Τμήμα Μηχανολόγων, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), τα βασικότερα μέρη της αντλίας καθώς και τα εξαρτήματα. Επίσης σε αυτό το κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά της υπό μελέτη αντλίας, στην πειραματική διάταξη και στην πειραματική διαδικασία.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η μελέτη και ανάλυση με πείραμα των βασικών χαρακτηριστικών της φυγοκεντρικής υδραντλίας
Στo έκτο Κεφάλαιo αναλύονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων και σχολιασμοί επί των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της φυγοκεντρικής υδραντλίας.
Για την θεωρητική προσέγγιση και την ταξινόμηση των ρευστοδυναμικών μηχανών, καθώς και και την ανάλυση της φυγοκεντρικής υδραντλίας έχει χρησιμοποιηθεί βιβλιογραφία κυρίως από το βιβλίο «Ρευστοδυναμικές Μηχανές – Σχεδιασμός. Επιλογή, Εγκαταστάσεις» του Καθηγητή Δημήτρη Παπανίκα, από το βιβλίο «Ρευστοδυναμικές Μηχανές» των Καθηγητών Θεόδωρου Τσιρίκογλου και Μιχαήλ Βλαχογιάννη, και εκπαιδευτικό υλικό από το εργαστήριο Ρευστομηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (νυν Τμήμα Μηχανολόγων, της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)