Επιτομή:
Εισαγωγή: Η αλληλεπίδραση λέιζερ-ιστών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και οι παράμετροι του λέιζερ επηρεάζουν ευρέως την απόκριση των βιολογικών ιστών. Η χαμηλού επιπέδου θεραπεία με laser, προσφέρει κλινικά ανακούφιση από τον πόνο και επιφέρει βέλτιστα αποτελέσματα στην έκβαση του ασθενούς, τόσο μόνη όσο και σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις.
Σκοπός: Να διερευνηθεί η γνώση των επαγγελματιών υγείας όσον αφορά την χρήση του laser, η άποψη τους όσο αφορά τα θέματα σε επίπεδο ασφαλής χρήσης των συσκευών, τα γραπτά πρωτόκολλα στο χώρο της υγείας που αφορούν την ασφάλειά τους και η γνώση περί των κινδύνων από τη χρήση του laser.
Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε φυσικοθεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τον Απρίλιο 2019 έως Σεπτέμβριο 2019. Το δείγμα αποτέλεσαν επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε φυσικοθεραπευτήρια και κάνουν χρήση συσκευών laser. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο από το Εργαστήριο Υγειοφυσικής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης με στόχο την καταγραφή και τη συλλογή των απαντήσεων σε θέματα χρήσης και λειτουργίας από συσκευές laser. Για την ανάλυση των δεδομένων έγινε χρήση του στατιστικού λογισμικού πακέτου SPSS 18.
Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των ερωτωμένων είναι άνδρες (64,2%), αλλά υπάρχει και πολύ σημαντική συμμετοχή γυναικών (35,8%). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (64,3%) είναι 21-40 ετών και τα έτη επαγγελματικής εμπειρίας ποικίλουν. Η πλειονότητά των συμμετεχόντων διαθέτει 4 συσκευές laser, ενώ 1 ή 2 συσκευές διαθέτει μόνο το 25,2%. Τα περισσότερα φυσικοθεραπευτήρια του δείγματος (57,0%) απασχολούν 4 χρήστες των εν λόγω συσκευών, ενώ πολλοί ασθενείς που προσέρχονται ημερησίως ή μηνιαίως λαμβάνουν θεραπεία με χρήση laser. Το 64% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα, έναντι του 50% των γυναικών, απασχολούν περισσότερους από τέσσερις επαγγελματίες υγείας / χρήστες συσκευών Laser (p=0.039), ενώ οι άνδρες θεραπεύουν και περισσότερους ασθενείς με τη χρήση αυτών των συσκευών, από ότι οι γυναίκες (p=0.022). Επίσης, η ηλικία των ερωτώμενων σχετίζεται με τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας / χρηστών συσκευών Laser που απασχολούνται στο χώρο του Φυσιοθεραπευτηρίου. Όσο μικρότεροι, ηλικιακά, οι ερωτώμενοι τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των χρηστών συσκευών laser (p=0.026). Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτώμενων ανέφερε την ύπαρξη γραπτών πρωτοκόλλων για τυποποιημένες θεραπευτικές επεμβάσεις. Το 53,6% του δείγματος δεν διαθέτει πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων και καταρτίσεων. Το 44,4% δεν είναι ενήμεροι αν υπάρχουν γραπτά πρωτόκολλα εργασίας ενώ το 51,7% δεν διαθέτει γραπτά πρωτόκολλα ελέγχων των συσκευών Laser στο θεραπευτικό χώρο. Το 73,9% διαθέτει πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων και καταρτίσεων. Στην πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν ότι τηρούν ημερολόγιο βλαβών των συσκευών Laser (70,9%) ενώ το 53,6% των ερωτώμενων καθορίζει μόνο του τη δόση ανά πάθηση όταν χρησιμοποιεί τη συσκευή laser.
Συμπεράσματα: Η κατανόηση των βασικών στοιχείων του φωτός λέιζερ, των οπτικών ιδιοτήτων του βιολογικού ιστού και της αλληλεπίδρασης φωτός-ιστού, είναι απαραίτητη για όλους τους επαγγελματίες του τομέα υγείας που επιθυμούν να εργαστούν με λέιζερ.