Επιτομή:
Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα σαν όρος και απασχολεί όλο και περισσότερους επιστήμονες και όχι μόνο, καθώς οι συνέπειές της μπορεί να είναι ολέθριες για τους εργαζομένους. Ο χώρος της εκπαίδευσης δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα, όπως είναι και αυτό του εκπαιδευτικού συγκεντρώνουν πολλά στρεσογόνα στοιχεία.
Στην παρούσα μελέτη αρχικά θα παρουσιαστούν η έννοια, τα αίτια και οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης. Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει τον βαθμό επαγγελματικής εξουθένωσης, ως προς τις τρεις διαστάσεις της, στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ζακύνθου. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 172 εκπαιδευτικούς που εργάζονταν σε σχολεία αυτής της περιοχής, ενώ το ερωτηματολόγιο που επιλέχτηκε ως καταλληλότερο ήταν αυτό της Maslach (MBI)- Maslach & Jackson (1986), που έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα Ελληνικά από τον Κόκκινο (2006).
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου είναι χαμηλά (αποπροσωποποίηση και προσωπική επίτευξη) έως μέτρια (συναισθηματική εξάντληση). Στην προσωπική επίτευξη παρουσιάστηκε σημαντική διαφοροποίηση ως προς το φύλο. Οι άντρες παρουσιάζουν υψηλότερη βαθμολογία στα προσωπικά επιτεύγματα σε σχέση με τις γυναίκες. Τέλος, έγινε και σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά άλλων σχετικών ερευνών.