Επιτομή:
Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στόχος είναι η μελέτη των παραμέτρων εκείνων που επηρεάζουν τη διαδικασία υπολογισμού του πάχους ενός εύκαμπτου οδοστρώματος καθώς επίσης και κάποιων μεθοδολογιών που ακολουθούνται για αυτό το σκοπό. Συγκεκριμένα στην μελέτη αυτή γίνεται περιγραφή των μεθόδων: AASHTO, του Ινστιτούτου Ασφάλτου(Asphalt Institute),της Βρετανικής μεθόδου και της μεθόδου CBR.
Αρχικά δίνεται μια περιγραφή για την ιστορική αναδρομή και τους τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοι μας κατασκεύαζαν τα οδοστρώματα.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία ενός εύκαμπτου οδοστρώματος καθώς και τις κατηγορίες των οδοστρωμάτων.
Στη συνέχεια στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία διαστασιολόγησης του οδοστρώματος και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι ιδιότητες της ασφάλτου και των παραγόμενων ασφαλτομιγμάτων που χρησιμοποιούνται σε εύκαμπτα οδοστρώματα .
Στη συνέχεια στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη διαστασιολόγηση και η γενική μεθοδολογία που ακολουθείται ανεξαρτήτως μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για να σχεδιαστεί το προτεινόμενο οδόστρωμα.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία διαστασιολόγησης οδοστρωμάτων για την κάθε μέθοδο ξεχωριστά.
Στο έκτο κεφάλαιο για τα ίδια δεδομένα υπολογισμού πραγματοποιείται η διαστασιολόγηση οδοστρωμάτων με τις διάφορες μεθόδους που αναλύθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο και ταυτόχρονα παρουσιάζεται μια συγκριτική κατάσταση των υπολογισμών στην οποία φαίνονται τα υπολογιζόμενα πάχη των στρώσεων που προκύπτουν με αυξομείωση των διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν το σχεδιασμό των στρώσεων.
Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται μια οικονομική ανάλυση και σύγκριση εναλλακτικών δομών οδοστρώματος που προκύπτουν από κάθε μέθοδο, χρησιμοποιώντας το κόστος κατασκευής τους ανά τετραγωνικό μέτρο. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τη παράθεση των παρατηρήσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη σύγκριση των μεθόδων.
Στο όχδοο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από την παρούσα μελέτη και γίνονται κάποιες εισηγήσεις για θέματα τα οποία αξίζει να διερευνηθούν στο μέλλον.