dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η προσπάθεια διερεύνησης, μέσω μιας συστηματικής ανασκόπησης, της σύγκρισης της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών ασκήσεων σε σχέση με την εφαρμογή laser στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Οι θεραπευτικές ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ένα εύρος ασκήσεων όπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι διατακτικές ασκήσεις και οι ασκήσεις για την επανεκπαίδευση της ιδιοδεκτικότητας.
Οι θεραπευτικές ασκήσεις σήμερα θεωρούνται ο θεμέλιος λίθος συντηρητικής διαχείρισης της ασθένειας. Υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων που τεκμηριώνουν τα ωφέλιμα κλινικά αποτελέσματα σε άτομα με ΟΑ γόνατος η οποία μπορεί να ποικίλει σε σοβαρότητα συμπτωμάτων από ήπια μέχρι σοβαρή μορφή.
Η ακτινοβολία με laser χρησιμοποιείται σε διάφορες ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν είναι επεμβατική μέθοδος και έχει το πλεονέκτημα πως δεν προκαλεί σχεδόν καθόλου ανεπιθύμητες παρενέργειες. Έχει αναφερθεί πως στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται βελτιωμένη κυτταρική οξυγόνωση, απελευθέρωση νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση του πόνου και απελευθέρωση ενδογενών αντιφλεγμονωδών μεσολαβητών.
Από την παρούσα συστηματική ανασκόπηση διαπιστώνεται πως η εφαρμογή των θεραπευτικών ασκήσεων δεν μπορεί να αντικασταθεί από τη θεραπεία laser. Σημαντικό είναι οι θεραπευτικές ασκήσεις να εξατομικεύονται και ο ασθενής να είναι το επίκεντρο. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και ορισμένοι παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενή, η κινητικότητα, η ύπαρξη άλλων ασθενειών παράλληλα με την ΟΑ, αλλά και οι προτιμήσεις του ασθενή και η προσβασιμότητα.
Από την άλλη, παρά την ευρεία κλινική εφαρμογή της θεραπείας laser, τα αποτελέσματα των πειραματικών και κλινικών μελετών είναι αντικρουόμενα, γεγονός που θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που σχεδιάζουν θεραπευτική αγωγή της ΟΑ γόνατος να ερμηνεύουν με προσοχή τα αποτελέσματα της εκάστοτε μελέτης. |
el |