Επιτομή:
Υπό μία γενική σκοπιά, μέσω της παρούσας πτυχιακής εργασίας μελετώνται οι απαιτούμενες διεργασίες, οργάνωσης και διαχείρισης της κατασκευής μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ακόμη, περιλαμβάνεται επισκόπηση στην κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες ΑΠΕ εστιάζοντας στους σταθμούς βιομάζας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Στην συνέχεια ακολουθεί η αποτύπωση των απαιτούμενων διεργασιών κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, δυναμικότητας 1,0 ΜW, ο οποίος μελετάται ως μελέτη περίπτωσης (case study).
Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από τέσσερα (4) μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την αποτύπωση των παραγόντων που συμβάλλουν στην κατασκευή μίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με εστίαση στους σταθμούς βιομάζας. Η αναζήτηση των παραγόντων στηρίζεται στις διεργασίες που καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο ενέργειας, που ισχύει σε εθνικό επίπεδο. Η ολοκλήρωση του πρώτου μέρους γίνεται με την δημιουργία συγκεντρωτικού πίνακα αποτύπωσης των παραγόντων που συμβάλλουν στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
Το δεύτερο μέρος της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει την επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα των ΑΠΕ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. Στα πλαίσια της ανασκόπησης, περιλαμβάνονται ποσοτικά στοιχεία, τα οποία έχουν αντληθεί από επίσημους φορείς, που απαρτίζουν το θεσμικό πλαίσιο ενέργειας (όπως ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κλπ.).
Το τρίτο μέρος της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει την επιστημονική επισκόπηση του κλάδου των ΑΠΕ, στην οποία παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και αποτυπώνονται σε πρόσφατα επιστημονικά συγγράμματα.
Το τέταρτο μέρος της πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνει την μελέτη περίπτωσης. Ουσιαστικά, στο κεφάλαιο αυτό γίνεται επισκόπηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, συγκεκριμένης δυναμικότητας. Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία του πρώτου μέρους της εργασίας, καθώς και τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, η ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους γίνεται με την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης (Project Management Plan) των διεργασιών κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αναλύεται σε όλα τα στάδια της κατάρτισής του και αποτυπώνεται ως αναπόσπαστο παράρτημα της πτυχιακής εργασίας.