Επιτομή:
Η σχολική μονάδα αποτελεί την αιχμή της προσπάθειας της κοινωνίας για τη δημιουργία πολιτών με γνώσεις και δεξιότητες συμβατές με την εκάστοτε στόχευση της ακολουθούμενης από την πολιτεία εκπαιδευτικής πολιτικής.
Η διεύθυνση της εκπαιδευτικής μονάδας, στο σύγχρονο περιβάλλον, καθίσταται ένα πολυδιάστατο πλέγμα αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τα οποία πρέπει κα ασκούνται εντός ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου, με πολύ υψηλούς ρυθμούς, κοινωνικού περιβάλλοντος το οποίο αλληλεπιδρά με το γενικότερο εργασιακό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Ο ρόλος του διευθυντή σχολικής μονάδας είναι αναμφισβήτητα καίριος για την εφαρμογή της ακολουθούμενης πολιτικής και πολυσύνθετος τόσο ως προς τα καθήκοντα αλλά και ως προς μια όλο και περισσότερο εξελισσόμενη πολυπολιτισμική κοινωνία. Η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης καθίσταται κρίσιμη παράμετρος στο όλο εγχείρημα και η εργασία αυτή επιχειρεί να αποτιμήσει συγκριτικά και διαχρονικά το πλαίσιο επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και παράλληλα να διερευνήσει σε βάθος την όλη διαδικασία με εστίαση στα κριτήρια που θέτει το κάθε νομοθέτημα της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και να εμβαθύνει ποιοτικά στα επιμέρους ζητήματα του κάθε κριτηρίου που χρησιμοποιείται για την κατάρτιση του αξιολογικού πίνακα των υποψήφιων Διευθυντών.
Διαχρονικά, από το 2010, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιείται η επιλογική διαδικασία μεταβάλλονται σε κάθε νομοθέτημα παράγοντας σε κάθε περίπτωση ένα διαφορετικό ιδανικό προφίλ υποψήφιου διευθυντή. Η όλη διαδικασία με τις συχνές αλλαγές της νομοθεσίας, οι οποίες πραγματοποιούνται πριν τις διαδικασίες επιλογής έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και προκύπτει αδιαμφισβήτητα η ανάγκη εξορθολογισμού και περαιτέρω αντικειμενικοποίησης, αλλά και εισαγωγής καινοτόμων στοιχείων που θα αναδεικνύουν με αξιοκρατικές διαδικασίες και χωρίς αποκλεισμούς τους καταλληλότερους υποψήφιους διευθυντές - ηγέτες, ενώ η καθιέρωση ενός σταθερού και αντικειμενικού τρόπου επιλογής είναι το ζητούμενο.