Επιτομή:
H μεσογειακή αναιμία αποτελεί μια από τις πιο κοινές κληρονομούμενες νόσους η οποία πλήττει τόσο την χώρα μας όσο όλο τον πλανήτη .Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ψυχολογία των πασχόντων αφού οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν την νόσο με συντηρητική θεραπεία .Η οριστική θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η ανασκοπική μελέτη της μεσογειακής αναιμίας όπως και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται ,ποιες νέες μέθοδοι έχουν εισβάλει στην θεραπεία και ποιος ο ρόλος του νοσηλευτή.
Ανασκόπηση βιβλιογραφίας: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας μέσα από επιστημονικά άρθρα και περιοδικά στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed , Google Scholar και science direct καθώς και σε βιβλία.
Συμπεράσματα: Η μεσογειακή αναιμία αποτελεί μια νόσο η οποία πλήττει μεγάλο τμήμα του ανθρωπίνου πληθυσμού αντιμετώπιση της είναι συντηρητική όπως προαναφέρθηκε και μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των νοσούντων .Ο ρόλος του νοσηλευτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην διαχείριση της κατάστασης την ασθενών .Η έλλειψη ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη της νόσου έχει ως αποτέλεσμα την γέννηση χιλιάδων ατόμων καθημερινά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Ωστόσο θετικό γεγονός αποτελούν οι νέες θεραπείες οι οποίες οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Υπάρχουν ελπίδες για την σύντομη εύρεση της οριστικής θεραπείας της νόσου.