Επιτομή:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι ένας συχνός μυοσκελετικός τραυματισμός, ιδιαίτερα στους αθλητές πετοσφαίρισης υψηλού επιπέδου. Ο τραυματισμός επιφέρει αστάθεια της άρθρωσης και διαταραχή της ισορροπίας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για επανατραυματισμό. Αν και έχουν σχεδιαστεί προγράμματα άσκησης για βελτίωση της ισορροπίας, ελάχιστα από αυτά αφορούν σε αθλητές της πετοσφαίρισης και ιδιαίτερα άντρες.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος θεραπευτικής άσκησης διάρκειας 8 εβδομάδων, στη βελτίωση της ισορροπίας αθλητών της πετοσφαίρισης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πρόκειται για μία πειραματική, πιλοτική μελέτη. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν άνδρες αθλητές της πετοσφαίρισης. Το υλικό πραγματοποιήθηκε την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του Ρίου. Η μελέτη έλαβε έγκριση από την επιτροπή ηθικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδος, ενώ εξασφαλίστηκε η συναίνεση και η ανωνυμία των συμμετεχόντων. Ως εργαλεία αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκαν το ερωτηματολόγιο Cumberland Ankle Instability Tool (CAIT) για πρώτη φορά μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα και οι λειτουργικές δοκιμασίες Lower Quarter Y-Balance Test (LQYBT), απλή μονοποδική αναπήδηση μήκους και τριπλή διασταυρούμενη αναπήδηση μήκους. Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου S.P.S.S 20.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 10 αθλητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 8 εβδομάδων. Βελτίωση εμφάνισαν οι αποδόσεις των αθλητών σε όλες τις λειτουργικές δοκιμασίες έπειτα από 8 εβδομάδες εφαρμογής του προγράμματος ισορροπιστικών ασκήσεων. Στατιστικά σημαντική βελτίωση εμφάνισαν οι αποδόσεις στο τριπλό διασταυρούμενο άλμα (p<0.001) και οι οπίσθιες κατευθύνσεις του LQYBT (p< 0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του ασκησιολογίου σε παράγοντες ισορροπίας. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο άθλημα της πετοσφαίρισης θα πρέπει να προωθηθεί η εφαρμογή οργανωμένων προγραμμάτων άσκησης, τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των αθλητών όσο και της αγωνιστικής περιόδου, αφού αποδεικνύεται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών στο άθλημα της πετοσφαίρισης.