Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά τη σειρά των όρων μέσα στη πρόταση, και πιο συγκεκριμένα την θέση του Αντικειμένου σε σχέση με το Ρήμα σε ότι αφορά την ομιλία των γονέων προς τα παιδιά. Έπειτα από μια βιβλιογραφική ανασκόπηση πάνω σε άρθρα με παρόμοια θεματολογία, για την Ελληνική και όχι μόνο γλώσσα, μας φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με μια τόσο ευέλικτη γλώσσα, όπως τη μητρική μας.
Αναφορικά με την πειραματική διαδικασία το δείγμα που πάρθηκε και αναλύθηκε είναι από δύο οικογένειες τυπικού πληθυσμού, όπου παρουσιάζονται δυο μητέρες με τις κόρες τους να ηχογραφούνται στον αυθόρμητο λόγο. Το κορίτσι της πρώτης οικογένειας (Ελένη) είναι από 5;0 έως 5;5 ετών, ενώ το κορίτσι της δεύτερης οικογένειας (Δήμητρα) είναι από 3;0 έως 3;5 ετών. Αφού έγινε διαχωρισμός του λόγου των μητέρων σε φράσεις προχωρήσαμε σε επιμέρους κατηγοριοποίηση που αφορούσε μόνο τη θέση των Αντικειμένων των φράσεων σχετικά με το Ρήμα. Ο διαχωρισμός έγινε βάση των 6 κατηγοριών που δημιουργήθηκαν.
Στη συνέχεια, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, δημιουργήθηκαν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που προέκυψαν κι από τις δύο μητέρες μαζί. Έτσι, είδαμε ποιες κατηγορίες είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αλλά και ποιες κατηγορίες είχαν συστηματικά τα μικρότερα ποσοστά καθ’ όλη την ανάλυση του δείγματος.
Είδαμε, λοιπόν, ότι η κατηγορία στην οποία το Αντικείμενο ήταν κλιτικό και βρίσκονταν πριν από το Ρήμα να είναι πρώτη σε συχνότητα και να ακολουθούν οι κατηγορίες (1&2) στις οποίες τα αντικείμενα ήταν Ονοματικές Φράσεις (ΟΦ). Παρατηρήθηκε, ακόμη, ότι οι κατηγορίες που είχαν ως Αντικείμενο και ΟΦ και κλιτικό είχανε συστηματικά τα μικρότερα ποσοστά.
Τέλος, η παρούσα έρευνα έχει ως στόχονα βοηθήσει στην εκπόνηση μελλοντικών ερευνών πάνω στα χαρακτηριστικά της γλώσσας που εκτίθενται τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν σε περιβάλλον που μιλιέται η Ελληνική αλλά και στην απάντηση ερωτημάτων, για το αν και με ποιον τρόπο ο λόγος των ενηλίκων επηρεάζει την κατάκτηση της γλώσσας των παιδιών.