Επιτομή:
Εισαγωγή: Η Λειτουργική Αστάθεια(ΛΑ) ορίζεται ως “ η τάση του ποδιού να φεύγει ( give way) ύστερα από ένα διάστρεμμα ΠΔΚ”. Η Λειτουργική Αστάθεια εμφανίζεται στο 40% με 60% των ατόμων, που υπέφεραν από ένα τουλάχιστον διάστρεμμα Ποδοκνημικής. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αξιολόγησή της. Ένα από τα εργαλεία αξιολόγησης της ΛΑ είναι το ερωτηματολόγιο Identification of Functional Ankle Instability(IdFAI). Στην Ελληνική γλώσσα δεν έχει μεταφραστεί. Κρίνεται απαραίτητο να μεταφραστεί και να αξιολογηθεί για τη αξιοπιστία και εγκυρότητά του σε Έλληνες.
Σκοπός: Ήταν η μετάφραση και η διαπολιτισμική διασκευή του ερωτηματολογίου IdFAI στην Ελληνική γλώσσα και η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας αυτών σε Έλληνες.
Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε η μετάφραση και η διαπολιτισμική διασκευή του ερωτηματολογίου IdFAI βασιζόμενοι σε διεθνείς οδηγίες. Έπειτα διερευνήθηκε η αξιοπιστία (αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων) και η εγκυρότητα αυτού. Ο έλεγχος της εγκυρότητας έγινε με την συσχέτιση των αποτελεσμάτων αυτών, του Cumberland Ankle Instability Tool (CAIT) και του Lower Extremity Functional Scale (LEFS). Το δείγμα συμμετεχόντων ήταν 141 Έλληνες ( > 18 ετών). Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα αποχώρησης ανά πάσα στιγμή. H στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Αποτελέσματα: Η ελληνική έκδοση του IdFAI είχε υψηλή εσωτερική συνοχή (Cronbach alpha = 0.94) και άριστη αξιοπιστία (ICC2,1=0.97, SEM= 0.7). Επιπλέον καταγράφηκε ισχυρή συσχέτιση με το ερωτηματολόγιο CAIT (r=0,7;p<0.001) και μέτρια συσχέτιση με το ερωτηματολόγιο LEFS (r=0.5; p<0.001).
Συμπεράσματα: Το ερωτηματολόγιο IdFAI μεταφράστηκε στα Ελληνικά και κατέγραψε υψηλή αξιοπιστία και εγκυρότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Έλληνες επαγγελματίες υγείας για κλινικούς και ερευνητικούς σκοπούς.