Επιτομή:
Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες με τον καρκίνο του πνεύμονα να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις. Ο καρκίνος του πνεύμονα παρουσιάζει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα, έτσι, η πρόληψή του μέσω αντικαπνιστικών εκστρατειών αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωσή του μέσω ειδικευμένων κυτταρολογικών, αιματολογικών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, συμβάλλει στην εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως τον ιστολογικό τύπο όπου διακρίνεται σε μικροκυτταρικό, με πιο συχνά εμφανιζόμενο το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων, και σε μη μικροκυτταρικό. Η θεραπεία που θα ακολουθήσει εξαρτάται και καθορίζεται από το στάδιο το οποίο βρίσκεται η νόσος κατά τον εντοπισμό της, από την ηλικία του ασθενούς καθώς και από άλλες συννοσηρότητες που έχει ο ασθενείς. Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί θεραπεία εκλογής για τα αρχικά στάδια του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, εν αντιθέσει με τον μικροκυτταρικό καρκίνο. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμή στον μικροκυτταρικό καρκίνο ενώ στον μη μικροκυτταρικό συμβάλουν επικουρικά.
Ο ασθενής που νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της νόσου (προ-διάγνωσης, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) έρχεται αντιμέτωπος με ανεπιθύμητα συμπτώματα, παρενέργειες, κοινωνική, οικονομική, πνευματική και ψυχολογική επιβάρυνση. Ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας υγείας αλλά και του νοσηλευτή αυτού καθ΄ αυτού είναι πολύ σημαντικός στην όλη πορεία του ασθενούς. Μέσω της νοσηλευτικής διεργασίας ο νοσηλευτής στοχεύει στην πρόληψη της νόσου, στην ομαλή διεκπεραίωση της θεραπείας στην αποκατάσταση ή και την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας.
Η εργασία αυτή εστιάζει στις νοσηλευτικές παρεμβάσεις ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και αποτελούν μέρος της αντίστοιχης νοσηλευτικής διεργασίας που θα ακολουθήσει. Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις πριν, κατά, άλλα και μετά τη θεραπεία σκοπεύουν στην πρόληψη και την ανακούφιση των ανεπιθύμητων παρενεργειών, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην παροχή φροντίδας υγείας στον ασθενή και το οικείο περιβάλλον κατά το τελικό στάδιο της νόσου αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. Οι παραπάνω νοσηλευτικές παρεμβάσεις τονίζουν τη σημασία της ολιστικής και διεπιστημονικής φροντίδας του ασθενούς που νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα.