Επιτομή:
Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης κάνει την εμφάνιση του κατά τη διάρκεια της κύησης και το 5%-11% των γυναικών νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αντίστασης της ινσουλίνης στο αίμα και συνήθως προέρχεται από παχυσαρκία της μητέρας ή από κληρονομικότητα. Με αυτό μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως για παράδειγμα, προεκλαμψία στην μητέρα ή και διαβητική κετοξέωση κ.ά., στο έμβρυο. Κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι η μακροσωμία του εμβρύου, ο εμβρυικός θάνατος κ.ά. Οπόταν η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. Μετά από την πρόληψη και την διάγνωση που θα προκύψει ακολουθεί η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη κύησης όπου όμως δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας. Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει την διατροφή, την χορήγηση ινσουλίνης - εάν είναι απαραίτητο - και την άσκηση. Τέλος σημαντικό ρόλο στη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη κύησης έχει και η νοσηλευτική φροντίδα. Η ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει ο νοσηλευτής στη εγκυμονούσα είναι πάρα πολύ απαραίτητη όπως επίσης η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η θεραπεία. Είναι ενέργειες του νοσηλευτή που μπορούν να προσφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην εγκυμονούσα και το έμβρυο όπως επίσης και στη μετέπειτα ζωή και των δύο.
Ο Σκοπός αυτής της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να εξεταστεί λεπτομερώς ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και ο ρόλος του νοσηλευτή προς την εγκυμονούσα και το έμβρυο.
Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε περιέχει κοπιαστική βιβλιογραφική αναζήτηση. Συλλέχτηκαν δεδομένα από βιβλία, έρευνες, ιστοσελίδες και άρθρα. Τα δεδομένα που πάρθηκαν από το διαδίκτυο, είναι από ιστοσελίδες όπως το PubMed, google scholar και iatriki online.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν για αυτή την βιβλιογραφική ανασκόπηση είναι πως η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης, ίσως να φέρει ευχάριστα αποτελέσματα στο έμβρυο και την εγκυμονούσα. Επίσης, ο ρόλος του νοσηλευτή έχει μεγάλη σημασία για την ψυχολογική υποστήριξη της εγκυμονούσας, την ενημέρωση, την εκπαίδευση που πρέπει να παρέχεται στην εγκυμονούσα και τέλος οι ενέργειες του νοσηλευτή για την θεραπεία που χρειάζεται η μελλοντική μητέρα.
Λέξεις κλειδιά: Σακχαρώδης διαβήτης κύησης, πρόληψη διαβήτη κύησης, ρόλος του νοσηλευτή, εκπαίδευση διαβητικής εγκυμονούσας, νοσηλευτική φροντίδα.