Επιτομή:
Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μείζον και επίκαιρο ζήτημα στη σύγχρονη πραγματικότητα, που χρήζει άμεσης κινητοποίησης και επιστημονικής μελέτης. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ένας υπαρκτός εχθρός για κάθε ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ανεξαρτήτου ηλικίας, που εμφανίζουν ραγδαία αύξηση στη συχνότητα τους, όπως καταγράφεται στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και βιβλιογραφίες, να αναδειχθεί η σημαντικότητα εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων και οι παράγοντες κινδύνου, ειδικότερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το επιδημιολογικό τους υπόβαθρο, η θνησιμότητα της κάθε λοίμωξης, όσο τα αίτια, τα συμπτώματα, τη θεραπεία και τέλος, οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις που αφορούν τη πρόληψη.
Αναφορικά, οι λοιμώξεις οι οποίες αναλύονται στη παρούσα ανασκόπηση είναι οι βακτηριαιμίες, οι ουρολοιμώξεις, οι λοιμώξεις από ενδαγγειακούς καθετήρες και φλεβικούς καθετήρες, η πνευμονία και η τραχειοβρογχίτιδα σχετιζόμενες με αναπνευστήρα, η παραρρινοκολπίτιδα και διάφορες άλλες αξιοσημείωτες από επιστημονικού ενδιαφέροντος λοιμώξεις στο φάσμα της ΜΕΘ. Επιπλέον, στην εργασία αυτή καθίσταται σαφής ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες του νοσηλευτικού προσωπικού στην επιτήρηση των λοιμώξεων και της εφαρμογής της καθαριότητας στους χώρους παροχής υγείας, και ιδίως στη ΜΕΘ.
Εν κατακλείδι, στην παρούσα πτυχιακή παρουσιάζονται και τρία αναλυτικά παραδείγματα νοσηλευτικής διεργασίας, όπως αυτά προκύπτουν από την κλινική πράξη.