Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον Τεχνικό Υπολογισμό Μηχανήματος Έλασης Αλουμινίου Τύπου Tandem. Η συγκεκριμένη διάταξη χρησιμοποιείται για παραγωγή φύλλων αλουμινίου με ευρεία ποικιλία στις διαστάσεις πάχους και πλάτους ανάλογα με την εφαρμογή του τελικού προϊόντος. Ορισμένες από τις κυριότερες εφαρμογές των προϊόντων της έλασης στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, είναι η κατασκευή ελασμάτων αλουμινίου για χρήση στην αεροναυπηγική (π,χ κέλυφος αεροπλάνου), στην ναυπηγική, στην αεροδιαστημική, καθώς στην παραγωγή αναλώσιμων προϊόντων (π.χ κουτιά αναψυκτικών, αλουμινόχαρτο).
Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται σε τέσσερα Κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις ιδιότητες, στην ιστορική αναδρομή, στις μεθόδους παραγωγής του αλουμινίου, καθώς και στην ανακύκλωση του και στις διάφορες επιμέρους μεθόδους ανακύκλωσης. Το κεφάλαιο αυτό χωρίζεται σε έξη μέρη. Αναλυτικότερα το πρώτο μέρος αναφέρεται στον ορισμό του αλουμινίου, το δεύτερο αναφέρεται στις ιδιότητες. Το τρίτο μέρος, του κεφαλαίου αυτού παρουσιάζει την ιστορική αναδρομή του αλουμινίου και πώς αυτό ξεκίνησε να εμφανίζεται στην καθημερινότητά μας, Το τέταρτο μέρος παρουσιάζει τις μεθόδους παραγωγής του αλουμινίου, ενώ το πέμπτο αναλύει τα κράματα και την κατάταξή τους. Τέλος το έκτο μέρος παρουσιάζει την ανακύκλωση του αλουμινίου και τις μεθόδους που εκτελούνται για αυτή τη διαδικασία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι κατεργασίες του αλουμινίου. Πιο συγκεκριμένα το κεφάλαιο χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύσσονται οι μηχανικές κατεργασίες και πιο αναλυτικά η διαδικασία της έλασης (τους τύπους έλασης και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται), η διέλαση (τύποι και μηχανήματα διέλασης), η προένταση και η συρματοποίηση. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται επιδερμικά στις επιφανειακές κατεργασίες όπως η ανοδίωση, η ηλεκτροστατική βαφή και η σουμπλιχρωμία και κυρίως εστιάζουμε στις εφαρμογές.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο υπολογισμός της δύναμης, του απαιτούμενου έργου καθώς και η πλάτυνση που υφίσταται η ακτίνα καμπυλότητας των ραούλων κατεργασίας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι τεχνικοί υπολογισμοί των εδράνων ολίσθησης. Αυτό το κεφάλαιο, χωρίζεται σε τρείς επιμέρους ενότητες. Στην πρώτη αναλύεται ο ορισμός των εδράνων. Στη δεύτερη ενότητα αναφέρονται οι μέθοδοι λίπανσης και οι κατηγορίες λίπανσης που υπάρχουν για τα συγκεκριμένα έδρανα. Τέλος, αναπτύσσονται οι υπολογισμοί καθώς και οι πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των εδράνων ολίσθησης.
Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται η δομή του μειωτήρα καθώς και τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιήσαμε. Αποτελείται από αρκετές ενότητες και υποενότητες στις οποίες αναλύονται η μεθοδολογία εύρεσης των συντελεστών και των παραμέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί η διαδικασία ελέγχου των γραναζιών και αξιολογείται η αντοχή τους βάσει τυποποιημένων μεθόδων κατά DIN3990.