Επιτομή:
Εισαγωγή: Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας και πρόκλησης αναπηρίας παγκοσμίως, με ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής και περιορίζουν αισθητά τις επαγγελματικές δραστηριότητες ενός μεγάλου μέρους ασθενών.
Σκοπός: Η διερεύνηση του ρόλου του νοσηλευτή στην παρακολούθηση ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων (PubMed, Medline, Google Scholar) και σε έγκριτα ελληνικά και ξένα συγγράμματα. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: cardiac rehabilitation program, nursing role, patient education, coronary disease, secondary prevention. Επίσης έγινε συνδυασμός των πιο πάνω λέξεων με τη χρήση λογικών τελεστών.
Αποτελέσματα: Από τη μελέτη της βιβλιογραφίας φαίνεται ότι η παρακολούθηση μετά την έξοδο από το νοσοκομείο των ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί μέρος της θεραπείας του εμφράγματος και όχι συμπληρωματική ή άλλη θεραπεία. Η εφαρμογή των γνωστών θεραπευτικών μεθόδων (φαρμακευτική θεραπεία, αγγειοπλαστική, χειρουργική επέμβαση) δεν βοηθά αποτελεσματικά τους ασθενείς, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, στην προσπάθεια επανένταξής τους σε ένα φυσιολογικό τρόπο καθημερινής ζωής.
Η νοσηλευτική παρέμβαση στα προγράμματα αποκατάστασης παίζει κυρίαρχο ρόλο στη βελτίωση των γνώσεων και της πληροφόρησης των ασθενών αυτών σχετικά με θέματα ανάρρωσης και προσαρμογής στη νέα κατάσταση.