Επιτομή:
Εισαγωγή: Στην παρούσα εργασία περιγράφετε ο ιός SARS-CoV-2 (φυσιολογία, δομή, τρόπος δράσης) προκαλώντας τη νόσο COVID-19, η οποία καθιστά αναγκαία την πραγματοποίηση εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Γίνετε ιστορική αναδρομή αυτής, η μετέπειτα εξέλιξή της τηλεκπαίδευσης μέχρι και σήμερα. Δίνετε ο ορισμός της γενικότερα (τι είναι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί), τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της και ποιοι είναι οι στόχοι, αναφέροντας τις μορφές της τηλεκπαίδευσης μέσα από διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τέλος, παρουσιάζονται τα προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα των φοιτητών που είναι συνυφασμένα με τα λανθασμένα πρότυπα και την καθιστική ζωή που διανύουμε στην εποχή της καραντίνας, τα οποία αναλύονται στην πορεία της εργασίας.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην διερεύνηση, την καταγραφή και την ανάλυση των αποτελεσμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης σε μυοσκελετικά προβλήματα στους φοιτητές φυσικοθεραπείας στην εποχή της covid-19.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μια εργασία ερευνητικής μελέτης που βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο τύπου συνέντευξης. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα μέχρι τον Ιούνιο του 2021 χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο απεστάλη μέσω e-mail σε αυτούς . Οι συμμετέχοντες είναι φοιτητές όλων των ακαδημαϊκών ετών του τμήματος φυσικοθεραπείας της σχολής επιστημών αποκατάστασης υγείας του πανεπιστημίου Πατρών. Για την υλοποίηση της εργασίας δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την φοιτητική ζωή, την διδασκαλία και την μάθηση τους, καθώς επίσης την κοινωνικοποίηση, των συνηθειών, των δραστηριοτήτων και του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζαν την κατάσταση συναισθηματικά και οικονομικά ενόψει της πανδημίας. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής, κλειστού τύπου και βαθμολογίας σε κλίμακα Likert και αφορούν τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης στην μυοσκελετική υγεία. Επιπλέον, καταγράφηκαν και αναλύθηκαν περιγραφικά τα δημογραφικά στοιχεία των φοιτητών (ηλικία, φύλο, ακαδημαϊκά έτη, σχολή και οικογενειακή κατάσταση). Για το εισαγωγικό μέρος της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν άρθρα από ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις. Η ανάλυση των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε κάνοντας χρήση του προγράμματος SPSS (Pearson correlation).