Επιτομή:
Η πτυχιακή εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει, με βάση τις απόψεις των εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ρόλο του διευθυντή στη διαχείριση κρίσεων και αλλαγών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Εκτείνεται σε 2 μέρη στο θεωρητικό και το ερευνητικό μέρος.
Πιο συγκεκριμένα, στο θεωρητικό μέρος γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, παρουσιάζεται η σημερινή της δομή σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΕΠ και τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αναλύονται εκτενώς έννοιες όπως η κρίση, η διαχείριση κρίσεων, η αλλαγή κλπ. Γίνεται αναφορά στο ρόλο του δ/ντή και στο ρόλο του ηγέτη σε θεωρητικό επίπεδο. Παρουσιάζονται είδη κρίσεων που μπορεί να προκύψουν σε μεγάλο βαθμό της τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και οι πρόσφατες αλλαγές που έλαβαν χώρα όπως ο θεσμός της μαθητείας στα ΕΠΑΛ, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
Στο ερευνητικό μέρος θα διερευνηθεί και θα αποσαφηνισθεί η εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής –επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους δ/ντες τους. Ως ερευνητικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί το ερωτηματολόγιο – συνέντευξη. H έρευνα θα λάβει χώρα σε δύο επίπεδα: ποσοτικά και ποιοτικά. Ποσοτικά όπου θα προσδιορίσουμε τη γενική εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τους δντές τους και συγκεκριμένα αν κρίνονται κατάλληλοι να ηγούνται στο περιβάλλον της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις κύριες λειτουργίες της εκπαιδευτικής ηγεσίας όπως:
1)το εργασιακό περιβάλλον και διεύθυνση προσωπικού,
2) Ανάπτυξη και προώθηση των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην επαγγελματική εκπαίδευση
5) εξωστρέφεια της σχολής (γονείς, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας)
6) Διαχείριση κρίσεων
7) Επίλυση συγκρούσεων/ λήψη αποφάσεων
Τα παραπάνω ερευνητικά ερωτήματα θα διερευνηθούν και ποιοτικά προκείμενου να αποκτήσουμε μια αναλυτική εικόνα για τη σχέση του δ/ντή με το εργασιακό περιβάλλον της τεχνικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη και προώθηση αλλαγών, την επιμόρφωση και τα προσόντα, την εξωστρέφεια της σχολής και τη διαχείριση κρίσεων. Η κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί είναι μια κλίμακα τύπου Likert, με διαστήματα από 1 έως 5 και το ερευνητικό μας εργαλείο το ερωτηματολόγιο τύπου συνέντευξης.