Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της καταγγελίας αορίστου χρόνου και η περίπτωση των οικονομικοτεχνικών λόγων. Η δομή της πτυχιακής εργασίας αποτελείται από έξι κεφάλαια. Η παρούσα πτυχιακή πραγματοποιήθηκε για την ανάλυση των συμβάσεων που ήδη υπάρχουν, κάνοντας μια θεωρητική προσέγγιση ενώ ανατρέχει και σε παλαιότερα χρόνια για να επισημανθούν τα τότε δικαιώματα εργασίας και το πώς, γιατί και που εξελίχθηκαν. Αναφέρονται κάποιες βασικές έννοιες για την εργασιακή σχέση, τη σύμβαση εργασίας, ενημέρωση για την καταγγελία ως τρόπος λήξης μιας σύμβασης με διάφορους τρόπους, για την κατανόηση του αντικειμένου όπως υπάρχουν και αναφορές στους οικονομοτεχνικούς λόγους και παρακάτω αναλύεται το κάθε κεφάλαιο.
Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια πολύ γενική και θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Ειδικότερα, προσδιορίζεται η έννοια της εργασιακής σχέσης ενώ παράλληλα γίνεται μια ιστορική αναδρομή για το πώς και από που ξεκίνησε η εργασία. Υπάρχει μια μικρή εισαγωγή στα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ σημειώνονται και οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της σύμβασης εργασίας, η σύμβαση εργασίας στην Ελλάδα σε όλες τις μορφές της (αορίστου, ορισμένου, εξαρτημένης), ενώ παράλληλα αναφέρονται οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις μιας σύμβασης. Περιορισμοί και υποχρεώσεις που έχουν και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος πριν τη σύμβαση εργασίας οποιασδήποτε μορφής και με την λύση της σύμβασης οι υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος αντίστοιχα.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Αρχικά, παρουσιάζονται οι τρόποι λύσης μιας σύμβασης, οι περιορισμοί στη λύση σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, η έννοια και νομική φύση της καταγγελίας, καθώς και τα είδη καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
Στόχος του τέταρτου κεφαλαίου είναι να αναλυθούν οι οικονομοτεχνικοί λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στη λήξη μιας σύμβασης αορίστου χρόνου. Στο παρόν κεφάλαιο προσδιορίζονται οι έννοιες των οικονομικοτεχνικών λόγων και της επιχειρηματικής απόφασης, οι οικονομοτεχνικοί λόγοι σε μια σύμβαση εργασίας, τα κριτήρια επιλογής του ατόμου που θα προβεί σε λήξη της σύμβασης, καθώς και ο δικαστικός έλεγχος και τα στάδια που περιλαμβάνει.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι περιπτώσεις λήξης μια σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου εξαιτίας των οικονομικοτεχνικών λόγων, όπως είναι η πτώχευση του εργοδότη, η παύση λειτουργίας της επιχείρησης, η ειδική εκκαθάριση και η ύπαρξη βάσιμων λόγων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του ατόμου ή και τις ανάγκες της επιχείρησης, ακόμη και το βάρος απόδειξης της καταγγελίας
Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται επεξεργασία κάποιων δικαστικών αποφάσεων σύμφωνα με συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων. Σκοπός είναι να συμπεράνουμε μέσα από διάφορες προσεγγίσεις του θέματος και αναλύσεις, μελέτες-υποθέσεις, πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε μια ορθή και σωστή απόφαση βάσει όλων των προηγούμενων, έτσι προκύπτουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πτυχιακή εργασία.