Επιτομή:
Στην παρούσα πτυχιακή θα παρουσιάσουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί καθώς και τις πλατφόρμες που υπάρχουν και την υποστηρίζουν.
Σημαντική προσοχή θα δοθεί στις βασικές λειτουργίες που επιτελεί η κάθε πλατφόρμα αλλά και στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζει.
Στο πρώτο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης αναφέροντας τα πρώτα δείγματα απομακρυσμένης εκπαίδευσης και καθορίζοντας τις βασικές έννοιες της σύγχρονης και της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Επίσης θα αναφερθούμε στις διαφορές μεταξύ των δύο διαφορετικών ειδών απομακρυσμένης μάθησης και θα καταγράψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του E-Learning.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναπτύξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, εφαρμόζεται και λειτουργεί η εξ’ αποστάσεως μάθηση παρουσιάζοντας τις τεχνικές και τις μεθόδους εκπαίδευσης που υπάρχουν και πως μπορούν να ενσωματωθούν στην απομακρυσμένη εκμάθηση.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει για να εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και να προστατεύει τους δημιουργούς -εκπαιδευτές αλλά και τους εκπαιδευόμενους από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Επιπρόσθετα θα αναφερθούμε στην εφαρμογή της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην χώρα μας.
Στο τρίτο κεφάλαιο θα παρουσιαστούν μερικές από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που υποστηρίζουν την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους καθώς και τα προτερήματα αλλά και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν. Επίσης θα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις πλατφόρμες μεταξύ τους βάσει των απαιτήσεων που θα καθορίσουμε έπειτα από την ανάλυση τους.
Τέλος αφού κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων αλλά και την σημασία της χρήσης της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην σύγχρονη κοινωνία θα προβούμε στην εξαγωγή των συμπερασμάτων μας.