Επιτομή:
Η ηγεσία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για τους οργανισμούς. Ενώ οι επιτυχημένοι και αποτελεσματικοί ηγέτες μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη σε έναν οργανισμό, οι αποτυχημένοι ηγέτες μπορεί να αποτελέσουν σημαντική τροχοπέδη στη σωστή λειτουργία της. Η ιδέα ότι η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα ενός ηγέτη έχει προσελκύσει αρκετά το ερευνητικό ενδιαφέρον τις τελευταίες δεκαετίες.
Στην παρούσα μελέτη επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της πιθανής σχέσης μεταξύ συναισθηματικής νοημοσύνης και των στυλ ηγεσίας. Για τη διερεύνηση αυτής της σχέσης, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μελέτες από την Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα ενώ υπογραμμίζονται οι διαφορετικές οπτικές της συναισθηματικής νοημοσύνης και λαμβάνονται υπόψη τα συστατικά της: αυτογνωσία, αυτορρύθμιση, αυτο-κίνητρο, ενσυναίσθηση και κοινωνική δεξιότητα. Επιπλέον, οι μελέτες που επελέγησαν βασίζονται κυρίως στη διερεύνηση των αντιλήψεων των υφισταμένων για τις συναισθηματικές ευφυείς ικανότητες των ηγετών τους, ενώ οι συγκεκριμένες αντιλήψεις μπορεί να διαφοροποιούνται, να εξελίσσονται και να αλλάζουν ανάλογα με το εργασιακό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συνολικά, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ συναισθηματικής νοημοσύνης και αποτελεσματικότητας της ηγεσίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, η σχέση αυτή επιβεβαιώθηκε ανεξάρτητα με τον τύπο μέτρησης που χρησιμοποιήθηκε για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Εντούτοις, η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στην αποτελεσματική ηγεσία και στην ηγεσία αλλαγής, εστιάζοντας στη συγκρότηση μιας ομάδας για να προωθήσει την αλλαγή και να ξεπεράσει την αντίσταση στην αλλαγή.
Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της αξιολόγησης των εν δυνάμει στελεχών ως προς την συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουν, παράλληλα με τη διαδικασία πρόσληψη, επιλογής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ηγετικών στελεχών.