Επιτομή:
Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε κατά το διάστημα της εξάμηνης πτυχιακής μας εργασίας για την ολοκλήρωση των σπουδαστικών υποχρεώσεων. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τους λόγους εγκατάλειψης των χρηστών φακών επαφής και αν αυτοί οφείλονται σε οφθαλμιάτρους ή οπτικους-εφαρμοστές φακών επαφής καθώς και ανάλογα την ηλικία των χρηστών και ποιο είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Μέρος: Η έρευνα ήταν δειγματοληπτική από πελάτες δυο οπτικών καταστημάτων της Αττικής Seeyouopticalstudios , Αμπελόκηποι-Δήμου Αθηναίωνκαι Οπτικά Ντέρος στο Κερατσίνι Αττικής.
Μέθοδος: Ερωτηματολόγια σε μορφή Α4 δόθηκαν σε χρήστες φακών επαφής τα αποτελέσματα περάστηκαν στο GoogleFormsτα οποία μετατράπηκαν σε στατιστικά. Οι χρήστες που συμμετείχαν ήταν 537 και ήταν πελάτες των οπτικών καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα εξακριβώσαμε την εταιρεία και τα υλικά των φακών επαφής, την ενημέρωση και τις εξετάσεις που έχουν κάνει για την χρήση τους. Θέσαμε υπόψη τον οικονομικό παράγοντα , τον χρόνο χρήσης, τις ώρες χρήσης και το εάν γνωρίζουν πραγματικά τον σωστό καθαρισμό ενός φακού επαφής.
Αποτελέσματα: Για τα αποτελέσματα είχε γίνει υπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρη άγνοια του τρόπου χρήσης και φροντίδας των φακών επαφής. Επίσης, ότι δεν θα υπάρχει καμία ενημέρωση από τους εφαρμοστές προς κάθε πορεία.
Τα αποτελέσματα δεν μας διέψευσαν αλλά ήταν λίγο καλύτερα από ότι περιμέναμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εγκατάλειψη της χρήσης που θα πρέπει να καταπολεμήσουμε. Περίπου ένα 30% των χρηστών παραμένει ανενημέρωτο και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τον οφθαλμών του.
Συμπεράσματα: Με την ολοκλήρωση της έρευνας δημιουργούνται τα συμπεράσματα ότι η σώστή ενημέρωση καθώς και η follow-upεξέταση από τον εφαρμοστή θα μειώσουν τον αριθμό εγκατάλειψης της χρήσης. Ένα ποσοστό της τάξης του 4% θα εγκατέλειπε την χρήση μόνο λόγω κακής ενημέρωσης. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις μικρότερες ηλικίες καθώς αυτοί θα είναι και οι νέοι χρήστες των φακών επαφής και συνεπώς η καλή ενημέρωση είναι μεγίστης σημασίας ώστε να μείνουν χρήστες.