Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην μελέτη των δημιουργικών βιομηχανιών και ειδικότερα των δημιουργικών οικονομιών καθώς και των δημιουργικών πόλεων. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι πολιτιστικές ή δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και προόδου των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, ο χώρος του πολιτισμού έχει αναγνωριστεί πλέον ως καθοριστικός στην ανάπτυξη των οικονομιών παγκοσμίως.
Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται σε τρία κεφάλαια.
Αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου δημιουργική βιομηχανία αλλά και μια εκτενής αναφορά στα διάφορα συστήματα ταξινόμησης που έχουν προταθεί κατά καιρούς ση διεθνή βιβλιογραφία. Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση προκύπτει ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός που να προσδιορίζει τι ακριβώς σημαίνει δημιουργική βιομηχανία και ποιους υπο-τομείς περιλαμβάνει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές ταξινομήσεις τόσο μεταξύ των κρατών όσο και μεταξύ των διαφόρων οργανισμών. Γεγονός είναι πως η κάθε ταξινόμηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τεχνολογίες της πληροφορικής οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποστηρικτικό στοιχείο στη δημιουργική βιομηχανία. Ειδικότερα παρουσιάζονται τεχνολογίες όπως η HTML5, CSS3, PHP, MySQL, JavaScript, jQuery, αλλά και AJAX.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα και επιτυχημένες πρακτικές οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τρεις δημιουργικές πόλεις. Πιο συγκεκριμένα δίνεται έμφαση στον τρόπο αλληλεπίδρασης της πολιτιστικής βιομηχανίας με τον χωρικό σχεδιασμό μιας πόλης και ακολούθως πραγματοποιούνται μελέτες περίπτωσης για τρεις ευρωπαϊκές πόλεις διαφορετικού χαρακτήρα η κάθε μία.