Επιτομή:
Στη παρούσα εργασία θα εξετάσουμε πως η Εικονική Πραγματικότητα αλλά και συνολικά οι Τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών εισχώρησαν στην εκπαιδευτική διαδικασία τις τελευταίες δεκαετίες. Θα διαπιστώσουμε τις αλλαγές που επήλθαν στην εκπαίδευση από την είσοδο των τεχνολογιών αυτών, την μεταβολή των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αλλά και τα οφέλη που αποκόμισε η εκπαίδευση από τις αλλαγές αυτές.
Η εργασία μας απαρτίζεται συνολικά από εφτά(7) κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο είναι η εισαγωγή της εργασίας, στην οποία αναφέρονται περιληπτικά τα όσα θα εξετάσουμε στη συνέχεια της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στις Τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών, στο τρόπο με τον οποίο επέδρασαν στην εκπαίδευση, τα μοντέλα εισόδου τους, καθώς και τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η χρήση τους. Επίσης θα δούμε πως συνδέονται με τις διάφορες θεωρίες μάθησης, ενώ θα κάνουμε και μια σύντομη αναφορά στα στοιχεία εισόδου τους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο τρίτο κεφάλαιο, θα αναφερθούμε στην ηλεκτρονική μάθηση, στις κατηγορίες και τις μορφές της. Θα δούμε τα βασικά πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα της χρήσης πλατφορμών e-learning. Θα αναφερθούμε επίσης στα βασικά χαρακτηριστικά και στις λειτουργίες ορισμένων από τις πιο γνωστές πλατφόρμες e-learning.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναφερθούμε στην έννοια, στην ιστορία και στις κατηγορίες της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και της επαυξημένης πραγματικότητας, που αποτελεί μια από τις βασικές της κατηγορίες. Θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες ορισμένων συσκευών εισόδου και εξόδου που χρησιμοποιούνται στα εικονικά περιβάλλοντα, και θα αναλύσουμε τον τρόπο εισόδου της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαίδευση, με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζει.
Στο πέμπτο κεφάλαιο θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και τις βασικές λειτουργίες από 7(εφτά) εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, και από 4(τέσσερις) εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.
Τέλος η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με τα κεφάλαια έξι και εφτά όπου αναλύουμε τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την εργασία μας και παραθέτουμε την βιβλιογραφία που έχουμε χρησιμοποιήσει.