Επιτομή:
Ο τουρισμός είναι ένα πολυπρισματικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει την οικονομία μιας χώρας. Στις μέρες μας ειδικά, είναι ένας κλάδος ανερχόμενος και αναπτυσσόμενος, αλλά πάντα επηρέαζε και επηρεάζει τον τομέα της οικονομίας της Ελλάδας.
Το θέμα της παρούσης πτυχιακής εργασίας αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος είναι μια ειδική και εναλλακτική μορφή τουρισμού, και την συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας, κυριώς από το 2010 έως το 2015.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται όροι και ορισμοί, που αφορούν το τουρισμό, τον τουρίστα και το τουριστικό προϊόν. Ακόμη, αναλύονται οι έννοιες αφενός της τουριστικής ζήτησης και αφετέρου της τουριστικής προσφοράς, καθώς και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν αντιστοίχα.
Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την σημασία των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως και τα είδη αυτών. Αναφέρονται και αναλύονται μερικώς όλα τα είδη εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης, προσδιορίζονται τα είδη εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο θαλάσσιος τουρισμός εκτενέστερα καθώς και οι δραστηριότητες, που περιλαμβάνει. Αφορά δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ και γνώρισμα με αυτά αλλά και δραστηριότητες αναψυχής είτε με οργανωμένες ή μη κρουαζιέρες είτε ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα σκάφη – γιότ.
Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό θεωρείται κυρίως η κρουαζιέρα και τα γιοτ. Έχουν γίνει μετρήσεις σχετικά με την κίνηση των επιβατών και τους προορισμούς της κρουαζιέρας. Προβλέπεται μεγάλη άνοδος στην Ελλάδα λόγω Μεσογείου.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην ανάπτυξη της Ελλάδας, κυρίως από το 2015 και μετά. Πρόκειται για μελέτες και έρευνες, που αφορούν τον κλάδo του τουρισμού και δείχνουν την θετική επίδραση κυρίως στην οικονομία της Ελλάδας, γεγονός το οποίο είναι χρήσιμο στην παρούσα φάση της χώρας.
Το έκτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις επιπτώσεις, που έχει ή μπορεί να έχει ο θαλάσσιος τουρισμός. Πρόκειται για πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, συγκεκριμένα.
Στο έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσης πτυχιακής εργασίας αναλύονται τα συμπεράσματα ύστερα από την μελέτη του θαλάσσιου τουρισμού και την συμβολή του στην ανάπτυξή στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2015.
Ακολουθεί το παράρτημα της πτυχιακής εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει επιπρόσθετα στοιχεία όσον αφορά τα νομικά πλαίσια, που κυριαρχούν στα ελληνικά ύδατα.
Στο τέλος της πτυχιακής εργασίας παρατίθεται όλη η βιβλιογραφία, όπου στηρίχθηκε όλη η μελέτη, η έρευνα και η καταγραφή των πληροφοριών καθώς και οι πηγές των εικόνων, των πινάκων και των διαγραμμάτων.