Επιτομή:
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί έναν ξεχωριστό πολιτισμικό πολυχώρο τέχνης, παιδείας, αναψυχής και αθλητισμού. Ξεχωρίζει για τις καινοτόμες ιδέες που χρησιμοποίησε όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του. Παράλληλα, τοποθετείται πρώτο στις διεθνείς κριτικές αξιολόγησης και προκαλεί τη διάχυτη προβολή από τα ΜΜΕ με διθυραμβικές περιγραφές και αναφορές.
Με αφορμή το πιλοτικό του άνοιγμα στο κοινό το 2017 προκλήθηκε το παγκόσμιο ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων. Στο Κέντρο εχουν παραχωρηθεί δύο σημαντικές και εμβληματικές πολιτιστικές δομές για την Ελλάδα, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία περιγράφεται και αναλύεται η συνολική συμβολή του Κέντρου στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην οικονομία. Τα κεφάλαια που ακολουθούν, διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι αισθητή η επαγωγική μέθοδος και να εγείρεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη να “ξετυλίξει το μίτο” που οδηγεί από την θεωρία στην πράξη. Ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει εις βάθος την πραγματική συνεισφορά και επιρροή του Κέντρου στη σύγχρονη κοινωνία.
Η δομή της εργασίας διαρθρώνεται ως εξής:
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται έννοιες οι οποίες αρχικά διαχωρίζουν το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» από το «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος». Στη συνέχεια, περιγράφονται οι επιθυμητοί στόχοι ίδρυσης και οι διαδικασίες κατασκευής του Κέντρου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο διαχωρίζονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο, οι χώροι και τα κτίρια που ενσωματώνονται σε αυτό, με τα δύο σημαντικότερα να είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή, κτίρια ιδιαίτερα σημαντικά για τον ελληνισμό ως προς την ιστορία του αλλά και την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται και σχολιάζεται η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτό το κεφάλαιο αναφέρονται μελέτες, προτάσεις και τεχνικές που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια κατασκευής του Κέντρου και ο απολογισμός περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του 2017.
Στη συνέχεια, το τέταρτο και το πέμπτο κεφάλαιο περιγράφουν τη συνεισφορά του κέντρου στην πολιτισμική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Στα δύο τελευταία κεφάλαια περιγράφονται τα στάδια της μεθοδολογίας και της εφαρμογής της ποσοτικής έρευνας. Τέλος, αναλύονται τα συνολικά συμπεράσματα της έρευνας και κάποιες ενδεικτικές προτάσεις.