Επιτομή:
Η παρούσα εργασία αφορά μία ερευνητική παρέμβαση του κατά πόσο τα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα (Τάμπλετ, Κινητό Τηλέφωνο, Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, και Τηλεόραση) σχετίζονται με την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την χορήγηση ερωτηματολογίου, το οποίο αφορούσε ερωτήσεις προς τους γονείς σχετικά με την χρήση των μέσων αυτών από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Επίσης, έγινε χορήγηση της Λίστας Ελέγχου της Επικοινωνίας σε Παιδιά (ΛΕΕ-2) [Προσαρμογή της Children’s Communication Checklist-2 (Bishop, 2003) στην Ελληνική, Προσαρμογή: Γλάρου Ελένη, Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννου Δήμητρα] (Γλάρου, 2015), προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά τα παιδιά είχαν κάποια γλωσσική διαταραχή ή όχι.
Το πρώτο κεφάλαιο, αποτελεί το θεωρητικό μέρος της μελέτης και ξεκινάει με τον ορισμό της Γλώσσας, τις θεωρίες για την κατάκτηση της, τις παραμέτρους της, τα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης και την υπόθεση της κρίσιμης περιόδου. Έπειτα θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στις γλωσσικές διαταραχές (ορισμοί και χαρακτηριστικά). Στην συνέχεια ακολουθεί μία αναφορά στην τεχνολογία και στα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα που μας απασχολούν στην έρευνα (ορισμοί και ιστορική αναδρομή).
Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνών σχετικών με την σχέση της τεχνολογίας και της γλωσσικής ανάπτυξης. Το τρίτο κεφάλαιο αποτελεί τον σκοπό της έρευνας, τον ερευνητικό σχεδιασμό, το δείγμα, τα όργανα μέτρησης και την διαδικασία μέτρησης. Ακολούθως, παρατίθεται η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας αποδεικνύεται ότι υπάρχει μία αρνητική επίδραση μεταξύ των τεχνολογικών οπτικοακουστικών μέσων και της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών.