dc.description.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στο φαινόμενο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα έχει ως στόχο την αναζήτηση των επιδράσεων διαφόρων παραγόντων στις εισροές των Α.Ξ.Ε. την περίοδο 1999 – 2019. Η διεξαγωγή της έρευνας πραγματοποιείται σε δείγμα 68 χωρών το οποίο εμπεριέχει τόσο αναπτυσσόμενες όσο και ανεπτυγμένες οικονομίες.
Με το πέρασμα των χρόνων και φθάνοντας πλέον στη σύγχρονη εποχή, έχει αποδειχθεί ότι οι Α.Ξ.Ε. αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής άνθησης πολλών χωρών, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους. Κύριο μέλημα των ξένων επενδυτών είναι η ολική ή μερική εξαγορά των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και ο διαρκής έλεγχος τους.
Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης του θεωρητικού πλαισίου των Α.Ξ.Ε., των θετικών όπως επίσης και αρνητικών επιπτώσεων που συνεπάγονται στις χώρες υποδοχής και προέλευσης. Οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζονται από τις Α.Ξ.Ε είναι οι μισθοί, οι εξαγωγές, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία. Επιπλέον, αποτυπώνονται διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις πολλών οικονομολόγων σχετικά με την ανάπτυξη και τη διεθνοποίηση των ξένων επενδύσεων και αναλύονται οι σημαντικότεροι προσδιοριστικοί παράγοντες που ασκούν επιρροή σε αυτές, για παράδειγμα το Α.Ε.Π, ο ρυθμός ανάπτυξης Α.Ε.Π, το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π, η ανεργία, οι υποδομές, ο βαθμός ανοίγματος του εμπορίου, ο πληθωρισμός, το εργατικό κόστος και οι διάφοροι παράγοντες της διακυβέρνησης. Τέλος, μελετήθηκαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες και διαπιστώθηκε ότι το Α.Ε.Π, ο βαθμός ανοίγματος του εμπορίου, καθώς και η ανεργία κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, επιδρούν σημαντικά στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. |
el |