dc.description.abstract |
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία βασίζεται στη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των χρημα-τοοικονομικών συστημάτων, των οποίων η τεχνολογία τα τελευταία εκατό χρόνια αναπτύ-χθηκε με πρωτόγνωρους ρυθμούς και η είσοδος της πληροφορικής και του ίντερνετ στην κα-θημερινή ζωή των ανθρώπων δημιούργησε νέες ευκαιρίες και πτυχές σε χιλιάδες τομείς τόσο της τεχνολογίας όσο και της οικονομίας.
Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες όσον αφορά την οικονομία και το γενικό τρόπο συ-ναλλαγών, ήρθε με την πρώτη ιδέα δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου τύπου Blockchain στις αρχές του 1980 από τον κρυπτογράφο Ντέιβιντ Τσάουμ (David Chaum) που έμελλε να θέσει τις βάσεις για την είσοδο της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις καθημερινές μας οικονομικές συναλλαγές, αναθεωρώντας σε μεγάλο βαθμό τα κλασσικά χρηματοοικονομικά συστήματα που χρησιμοποιούσαμε, δίνοντας μια νέα οπτική, αυτή των λεγόμενων αποκεντρωμένων και ανοικτών χρηματοοικονομικών συστημάτων.
Η είσοδος της τεχνολογίας των Blockchain πραγματικά έδωσε εντελώς νέες προοπτικές σε εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην χρηματοοικονομική, δημιουργώντας έναν υπαρκτό αντίπαλο για τα Κλασσικά Χρηματοοικονομικά συστήματα, τα λεγόμενα Ανοικτά Χρηματοοικονομικά συστήματα.
Η άνοδος του ίντερνετ και των τεχνολογιών τύπου Blockchain στην αρχή δεν είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του γενικού πληθυσμού, αλλά με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 αυτό θα άλλαζε ριζικά.
Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε σε πολύ με-γάλο βαθμό και αποτέλεσμα της παγκόσμιας αυτής οικονομικής κρίσης, ήταν η δημιουργία του πρώτου πλήρως αποκεντρωμένου νομίσματος με το όνομα Bitcoin από μια ομάδα ή άν-θρωπο με το όνομα Satoshi Nakamoto που πρωτοσχεδιάστηκε το 2007 και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2009 με την κυκλοφορία της έκδοσης 0.1.
To Bitcoin άνοιξε εντελώς νέες προοπτικές στον χώρο των χρηματοοικονομικών συστημά-των καθώς μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές, δημιουργώντας και ανταγωνισμό για το κλασσικό τραπεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οι εφαρμογές της τεχνολογίας του Blockchain στην σημερινή εποχή εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες ιδέες να εφαρμόζονται επιτυχημένα σε τομείς που τα κλασσικά χρηματοοικονομικά συστήματα δεν θα μπορούσαν εύκολα να επεκταθούν όπως, στη βελτίωση του φυσικού περι-βάλλοντος.
Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της νέας αυτής τεχνολογίας που βασίζεται κυρίως στην αποκε-ντρωμένη σχεδίαση της και στην ιδιωτικότητα των συναλλαγών έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και η άνοδός της θεωρείται τουλάχιστον προς το παρόν δεδομένη έναντι των κλασ-σικών χρηματοοικονομικών συστημάτων. |
el |