Επιτομή:
Η πτυχιακή μου εργασία καλύπτει το μάθημα της «Στατιστικής των επιχειρήσεων» και αφορά κυρίως τη γραμμική παλινδρόμηση και τις εφαρμογές της στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.
Βασικό χαρακτηριστικό της εργασίας μου αυτής, είναι να παρουσιάσω έναν αριθμό μεθόδων που αναπτύχθηκαν για τα σύγχρονα προβλήματα της παλινδρόμησης. Αυτή είναι η δύναμη, και χωρίς αμφιβολία, η ιδέα να ασχοληθώ με την παλινδρόμηση και κυρίως με τη γραμμική.
Η γραμμική παλινδρόμηση δεν αποτελεί μια απλή θεωρία. Οι διάφορες υποθεωρίες, όπου περιλαμβάνονται οι πρακτικές εφαρμογές της παλινδρόμησης γίνεται με την χρήση του κατάλληλου στατιστικού λογισμικού ως αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή των μεθόδων. Προς το σκοπό αυτόν, στα αντίστοιχα κεφάλαια η επίλυση των παραδειγμάτων γίνεται με τη χρήση με τη χρήση του SPSS, συνοδευόμενη και από το σχολιασμό των παραγόμενων αποτελεσμάτων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη η κατανόηση της παλινδρόμησης. Γι’ αυτό συμπεριλαμβάνονται στην πτυχιακή διάφοροι κλάδοι της παλινδρόμησης, ώστε να καλυφθεί όλο και περισσότερη η ύλη τους.
Η δομή της πτυχιακής χωρίζεται σε επιμέρους πέντε κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη στατιστική δηλ. από πού ξεκίνησε η ιστορία της να προέρχεται και ποιες είναι οι διάφορες βασικές έννοιες της που θα αναφερθούν παρακάτω.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται η παλινδρόμηση και οι διάφορες κατηγορίες της που διακρίνεται η παλινδρόμηση.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την πρώτη διάκριση της παλινδρόμησης στην οποία θα εμπεριέχονται η βασική έννοια, πως παρουσιάζονται το διάγραμμα διασποράς καθώς επίσης και οι κατηγορίες συντελεστών που υπάρχουν.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναπτύσεται η δεύτερη διάκριση της παλινδρόμησης η οποία θα περιλαμβάνει ομοίως τη βασική έννοια, καθώς και πόσα είδη συντελεστών υπάρχουν.
Στο πέμπτο κεφάλαιο και το πιο βασικό συστατικό της εργασίας αυτής θα είναι οι εφαρμογές της γραμμικής παλινδρόμησης στο χώρο των επιχειρήσεων και την οικονομία, στην οποία θα εμπεριέχονται οι εφαρμογές της με παραδείγματα από ασκήσεις.
Στόχος της εργασίας μου, είναι να έχω δώσει όσο το δυνατόν καλύτερες βασικές γνώσεις στατιστικής και πλήρες από άποψη υλικού στο κοινό όπως αντιστοιχεί σ’ ένα εισαγωγικό μάθημα στατιστικής.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου που μου έδωσε την δυνατότητα και με τις συμβουλές του να ασχοληθώ με την εργασία για ένα τόσο σημαντικό μάθημα όπως είναι η στατιστική των επιχειρήσεων στην οποία απέκτησα μέσα από αυτήν χρήσιμα πράγματα που θα με βοηθήσουν και στο μέλλον.