Επιτομή:
Η εργασία που ακολουθεί αναλύει την λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων σε συνάρτηση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες και αντίστροφα. Η ανάπτυξη των βιομηχανιών στη χώρα μας εμφανίζεται μετά από μία πολύχρονη διαδικασία ένταξής της στην Ελληνική κοινωνία και στα δεδομένα της. Οι ανάγκες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας τους οδήγησαν σε πολλούς αγώνες για την κατάκτησή τους. Με αυτό τον τρόπο και με το πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκαν οργανώσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους εργαζομένους σε όλες τους τις απαιτήσεις και τα αιτήματα.
Κάπως έτσι φτάνουμε στη σημερινή μορφή της εσωτερικής λειτουργίας των βιομηχανιών και των εργασιακών σχέσεων μέσα σε αυτή. Τα πέντε κεφάλαια της παρακάτω εργασίας παρουσιάζουν αναλυτικά τις ανθρώπινες και εργασιακές σχέσεις μέσα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Η εργασία μας πραγματοποιήθηκε κυρίως από βιβλιογραφική έρευνα είτε από συγγράμματα είτε από πηγές του διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στην ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στις βιομηχανίες, στην ιστορική αναδρομή της βιομηχανίας από την δημιουργία της και την άνθησή της έως και σήμερα, στην οργάνωση των επιχειρήσεων σε σχέση με το εργατικό δυναμικό και στις αρχές και τα κίνητρα των ανθρωπίνων σχέσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύουμε τη διαδικασία της πρόσληψης των εργαζομένων, τους μισθούς που δικαιούνται όπως και το ωράριο εργασίας τους. Στο τρίτο κεφάλαιο παραθέτουμε τον τρόπο λήψης των αποδοχών αδείας και των επιδομάτων των εργαζομένων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην επιχείρηση καθώς και τις αιτίες αλλαγής της στάσης τους κάτω από κάποιες συνθήκες όπως και τις οργανώσεις και τα συμβούλια των εργαζομένων. Τέλος ακολουθεί το συμπέρασμα της εργασίας μας καθώς και μία συνέντευξη του Διευθυντή Προσωπικού μίας σύγχρονης βιομηχανίας η οποία ολοκληρώνει την προσπάθειά μας για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των βιομηχανιών και των εργασιακών σχέσεων μέσα σε αυτή μιας και μέσα από τη συνέντευξη αυτή προσεγγίσαμε το θέμα μας πιο πρακτικά.