Επιτομή:
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όλοι γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής εμφάνισης πελατών και καταναλωτών, σχετικά με την διαδικασία αγοράς που ακολουθούν για τα προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται από τις διάφορες επιχειρήσεις και οι οποίες προσπαθούν να διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό τα αγαθά που προωθούν στην αγορά, όπου δραστηριοποιούνται.
Όμως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως σε μια κοινωνία η οποία σε καθημερινή βάση γίνεται συνεχώς εξαρτώμενη από ένα ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον οικονομικής διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών, τις απαντήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των προϊόντων μπορεί να τις δώσει μόνο ο Έλληνας καταναλωτής. Ο συγκεκριμένος είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να προτιμήσει και να στηρίξει τις επιχειρήσεις και μέσω αυτής της συμπεριφοράς του να τις ενδυναμώσει.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τιμωρήσει τα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία πωλούν ακριβότερα και προάγουν σε ορισμένες περιπτώσεις την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Μπορούν επίσης να ωθήσουν τους υπευθύνους των αποκαλούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναζητήσουν νέους τρόπους ευελιξίας και νέες πηγές, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέων καταναλωτών – πελατών με την εφαρμογή προσιτών και σταθερών τιμών στην πορεία του χρόνου.
Σε όλα αυτά τα γεγονότα όμως, σημαντικότατο ρόλο κατέχει η έννοια της πληροφορίας, της συλλογής της από μέρους των επιχειρήσεων αλλά και τα λογιστικά πληροφοριακά συστήματα, που εκείνες χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους συναλλαγές με πελάτες και οργανισμούς. Η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων μέσω της χρήσης λογιστικών συστημάτων είναι τόσο παλιές έννοιες όσο και ο πολιτισμός και χρησιμοποιούνται ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως μέσο για τη δημιουργία της ανάγκης για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διεργασία που αντιπροσωπεύει νέα προϊόντα, υπηρεσίες, προσφορά και ζήτηση, σε συνδυασμό πάντα με τα νέα μέσα και τις τεχνικές επικοινωνίας, που υποβοηθούν τις δραστηριότητες της ανταλλαγής.
Πολλοί καταναλωτές στις μέρες μας τείνουν να περιφρονούν τη συλλογή πληροφοριών στις επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με αυτό το γεγονός όμως, τα νοικοκυριά είναι γεμάτα από διαφημιζόμενα προϊόντα και όταν ένα προϊόν διαφημίζεται στη τηλεόραση, η ζήτησή του στα καταστήματα είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται σαφώς, για μια εντελώς περίεργη κατάσταση, μέσα στην οποία θα πρέπει να λειτουργήσει η συλλογή πληροφοριών από τις επιχειρήσεις και της λειτουργίας των αντιστοίχων λογιστικών πληροφοριακών συστημάτων.