Επιτομή:
Ο τουρισμός αποτελεί για πολλές χώρες τον κινητήριο μοχλό οικονομικής και κοινωνικής προόδου μιας χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χώρα μας, η Ελλάδα, στην οποία εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει εδώ και χρόνια, ο τουρισμός λειτούργησε ‒και λειτουργεί‒ ιδιαίτερα αποδοτικά ως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα εισροή εκατομμυρίων τουριστών από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ.
Στην παρούσα εργασία μελετάται η εφαρμογή των εργαλείων του διαδικτύου στα συστήματα μάρκετινγκ και τουριστικών υπηρεσιών στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Γίνεται αναφορά στις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που παρέχει το δια¬δίκτυο και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσο διαχείρισης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος. Με βάση στατιστικά δεδομένα συμπεραίνεται ότι η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλές ελλείψεις, όπως ανεπαρκής τεχνο¬λογική υποδομή, ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική αδυναμία υιο¬θέτησης των νέων συστημάτων αλλά παρόλα αυτά καταβάλλονται σημαντικές προ¬σπάθειες για να υιοθετήσει τις σύγχρονες τάσεις της ζήτησης και της ανταγω¬νι¬στικότητας, αναπτύσσοντας έτσι τις μεθόδους και τα εργαλεία του ηλεκτρονικού τουρισμού.
Το εργαλείο τουριστικής προώθησης που μελετήθηκε ήταν ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και λειτουργία ενός ψηφιακού ταξιδιωτικού οδηγού. Πλέον λόγω της αυξημένης ανάπτυξης της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τον τουρισμό, έχουν δημιουργηθεί πολλών ειδών ψηφιακές πλατφόρμες που εκτός των άλλων διαθέτουν και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Κατεγράφησαν τα πλεονεκτήματά τους και δόθηκαν στοιχεία και χαρακτηριστικά κάποιων από τις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες ταξιδιωτικών οδηγών παγκοσμίως.